Asset Publisher Asset Publisher

Buk zwyczajny

Jego występowanie w Polsce objęte jest granicą zasięgu, możemy go spotkać na zachodzie, północy, a także na południu kraju, gdzie wraz z jodłą, grabem, dębem bezszypułkowym              i świerkiem tworzą lasy regla dolnego (do wys. 900 m n.p.m.). W parkach sadzi się przeważnie odmianę ozdobną o czerwonych liściach. Owoce nazywane są bukwią - to małe orzeszki, które są jadalne, jednak tylko w małych ilościach. Jeden okazały przedstawiciel gatunku może dziennie wyprodukować nawet siedem tysięcy litrów tlenu, co wystarcza dla około 50 osób.

Jego drewno jest bardzo twarde i cenione w przemyśle meblarskim, a także w przemyśle chemicznym, gdzie wytwarza się ocet drzewny, olej smołowy czy papier.

 

Ciekawostka:

Dawniej w Skandynawii wyrabiało się z nich specjalne trunki. Młode orzęsione listki buka świetnie sprawdzają się jako orzeźwiający dodatek do sałatek. Poprzez destylację drewna bukowego otrzymuje się smołę bukową, która ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antyseptyczne.