Aktualności Aktualności

O, kurka! Czyli kolejne #darylasu w lesie, które pojawiają się po deszczach.

Jedne z najpyszniejszych i najbardziej wyczekiwanych #darylasu.

Jedne z najpyszniejszych i najbardziej wyczekiwanych #darylasu, na które każdy zaczyna polować jak tylko popada deszcz
 
Swoim charakterystycznym wyglądem i smakiem zachęcają wielu ludzi na leśne spacery, z czego akurat bardzo się cieszymy!
 
Kilka ciekawostek na temat tego grzyba:
nazywany jest również lisicą, liszką, lisiczka albo kurzą nogą, a pospolicie pieprznikiem jadalnym;
ma swojego prawie identycznego odpowiednika, czyli trującą lisówkę pomarańczową
jest najczęściej spotykanym grzybem w lesie, rośnie prawie we wszystkich lasach;
sezon na ich zbiór trwa od czerwca do października;
kurki są lepszym źródłem beta karotenu niż marchew czy pomidor;
zawierają bardzo dużo witaminy B1;
kapelusz kurki może osiągać nawet od 1-12 cm i jest okrągły;
zapach jest lekko pieprzowy i lekko korzenny a smak kwaskowaty i łagodny.
W momencie zbiorów jakichkolwiek grzybów oraz ich nieznajomości, nie zabieraj ich do domu! Lepiej zostaw je w lesie. Na grzybobranie wybieraj się z atlasem grzybów, aby móc je prawidłowo rozpoznać.