Wydawca treści
Buk zwyczajny
Jego występowanie w Polsce objęte jest granicą zasięgu, możemy go spotkać na zachodzie, północy, a także na południu kraju, gdzie wraz z jodłą, grabem, dębem bezszypułkowym i świerkiem tworzą lasy regla dolnego (do wys. 900 m n.p.m.). W parkach sadzi się przeważnie odmianę ozdobną o czerwonych liściach. Jego drewno jest bardzo twarde i cenione w przemyśle wnętrzarskim, zwłaszcza do tworzenia podłóg, czy schodów, a także w przemyśle chemicznym, gdzie wytwarza się ocet drzewny, olej smołowy czy papier. Jeden okazały przedstawiciel gatunku może dziennie wyprodukować nawet siedem tysięcy litrów tlenu, co wystarcza dla około 50 osób. Jego owoce, nazywane bukwią, to małe orzeszki i są one jadalne, jednak jedynie w małych ilościach.
Ciekawostka:
Dawniej w Skandynawii wyrabiało się z nich specjalne trunki. Młode orzęsione listki buka świetnie sprawdzają się jako orzeźwiający dodatek do sałatek. Poprzez destylację drewna bukowego otrzymuje się smołę bukową, która ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antyseptyczne.