Wydawca treści
Grab pospolity
Możemy spotkać go na terenie całego kraju, zarówno w górach, jak i na nizinach. Zwykle występuje w towarzystwie innych gatunków, na przykład buka lub dęba, tworząc tak zwane grądy. Jest to gatunek wolno rosnący, lubiący cieniste przestrzenie. Charakterystyczne liście graba po rozwinięciu się z pączków są pozginane jak harmonijka. Owoce grabu to drobne orzeszki okryte skrzydełkami o trzech klapkach, które stanowią przysmak licznych gatunków ptaków (np. grubodziobów, kowalików) oraz gryzoni (np. wiewiórek, popielic). Drewno grabowe, tak zwana grabina, jest najtwardszym drewnem z naszych rodzimych gatunków, a zważając dodatkowo na jego gęstość i wytrzymałość, możemy uznać je za świetny surowiec na wysokokaloryczny opał.
Ciekawostka:
Grab był kiedyś także szeroko stosowany w medycynie ludowej - z jego liści tworzono napary, łagodzące dolegliwości przeziębienia. Najwyższym grabem rosnącym w Europie jest ten w naszym kraju, znajduje się on w Puszczy Białowieskiej, a jego wysokość mierzy ponad 34 metry.